10x Wenen: de keizerlijke hoofdstad van Oostenrijk (en van de Wiener Schnitzel!)

Waardering: 4 uit 5.

Wenen (Wien auf Deutsch) is de hoofdstad van Oostenrijk en is een prima bestemming voor een lang weekend vol sightseeing, eten, drinken en in ons geval schuilen voor de regen. In iets meer dan anderhalf uur vlieg je vanaf Nederland richting de stad die gekenmerkt wordt door haar vele statige gebouwen en stadsparkjes.

10x Wenen!

Wat te doen in Wenen? En wat te doen als het regent? Ik heb een lijstje samengesteld. Hierbij mijn top 10 in willekeurige volgorde.

1. Schnitzel bij Figlmüller

Ok, ik zal eerlijk met jullie zijn. Ik wilde eigenlijk alleen maar naar Wenen om eens de enige echte originele Wiener Schnitzel te proberen. Je kent het wel, zo’n schnitzel die half over jouw bord hangt. Die dus! Bij Figlmüller kun je terecht voor deze overheerlijke schnitzel. Het originele restaurant bevindt zich in een klein steegje (Wollzeile) en staat er al sinds 1905. Verwacht geen biertje bij jouw schnitzel, bij Figlmüller serveert men namelijk enkel Oostenrijkse wijnen. Schitzel en een glas Grüner Veltliner, een prima Oostenrijkse combi! Let op: reserveer vroegtijdig! In het restaurant staan maar een paar tafeltjes en je bent niet de enige die terecht wil bij Figlmüller.

2. Een bezoekje aan het Hundertwasserhaus

Iets ten oosten van het centrum van Wenen vinden we één van de werken van creatieveling Friedensreich Hundertwasser. Deze Oostenrijker staat bekend om zijn markante en vooral kleurrijke bouwwerken. Het Hundertwasserhaus maakt hier ook deel van uit. Je kunt het vinden op de hoek van de Kegelgasse en de Löwengasse en is vanaf daar niet te missen. Ik zeg: meer van dit soort gekke bouwwerken in onze steden!

3. Een stuk sachertorte in Hotel Sacher

Na de schnitzel heb je vast nog wel zin in een dessert, en anders kan een stukje sachertorte ook prima op een ander moment van de dag. Dit beroemde stukje taart kennen we uiteraard allemaal als sachertorte, maar de originele sachertorte haal je in het cafe van Hotel Sacher. Je maakt het natuurlijk helemaal af met een Wiener Melange. Let op: ook hier wordt reserveren aanbevolen!

“Wenn es im Herzen weh tut, braucht der Mensch viel Süßes” – Anna Sacher

4. Een bezoek aan het Kunsthistorisches Museum Wien

Het Kunsthistorisches Museum is blijkbaar één van de meest belangrijke musea ter wereld als het gaat om de Europese schilderkunst. De vele regen bracht dwong ons min of meer een weg naar binnen, maar ik had zeker geen spijt van ons bezoek! In het museum kun je werken van Brueghel, Klimt, Rubens, Rembrandt, Vermeer en meer vinden. Vooral de werken van Giuseppe Arcimboldo zijn een bezoek waard. Deze Italiaanse schilder staat bekend om de portretten die hij samenstelt met voorwerpen, zoals: groenten, fruit, vis en anderen. Tip: drink een kopje koffie in het café van het museum. Ik kan je garanderen dat je in jouw leven niet vaak meer in zo’n mooi café zult zitten.

5. Achteraan in de rij bij Schloss Schönbrunn

In het westen van de stad kun je het immens grote Schloss Schönbrunn (Paleis Schönbrunn) vinden (je zult trouwens niet de enige zijn die dit paleis weet te vinden…). Je kunt het paleis bezoeken of een rondje door de paleistuin struinen. Bovenop de heuvel staat de Gloriette, een soort paviljoen, waarvandaan je een mooi uitzicht hebt over het gehele complex van Schönbrunn.  

6. Nog meer paleizen: Slot Belvedere

Ja, er zijn nog meer paleizen en tuinen die een bezoekje waard zijn! Iets dichter bij het centrum kun je Slot Belvedere vinden. Dit paleizencomplex bestaat uit een tweetal paleizen: het Obere Belvedere en, hoe kan het ook anders, het Untere Belvedere. Vanuit de schuinaflopende tuin kijk je zo naar beide paleizen. In de paleizen kun je tegenwoordig terecht voor kunst.

7. Rondstruinen in de Österreichische Nationalbibliothek

Met je neus in de boeken! Het kan in de nationale bibliotheek van Oostenrijk, de Österreichische Nationalbibliothek. Noem dit gerust een archief en kunstwerk, want het is heel wat meer dan de plaatselijke bieb die wij kennen uit onze gemeente (voor zover die nog niet wegbezuinigd is). In de bibliotheek worden bijna 8 miljoen boeken opgeslagen. De bieb is vanwege haar mooie uiterlijk zeker het bezoeken waard!

8. De vele cafés en kroegen in Mariahilf

Op zoek naar iets minder statige en paleisachtige gebouwen? Loop dan even buiten de centrumring, bijvoorbeeld naar de wijk Mariahilf. Deze wijk ligt iets uit het historische centrum en via de Mariahilfer Straße, een drukke winkelstraat, kom je er al snel. Ga naar Cafe Jelinek. Hier lijkt het alsof de tijd stilgestaan heeft en hier kun je terecht voor een goede koffie, een biertje en een goed boek of gesprek. Enkele tientallen meters verder kun je bij Gastwirtschaft STEMA terecht voor een stevige Oostenrijkse maaltijd (lees: aardappels en vlees). De avond sluit je af met een cocktail  bij IF DOGS RUN FREE.

9. Die Innere Stadt – het niet te missen centrum van Wenen

Dit stukje Wenen straalt één-en-al statigheid uit en omvat het gehele historische centrum van Wenen (dat trouwens geheel op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat). Hier staan Hotel Sacher, Hotel Imperial, de St. Stephansdom, de Spaanse Rijschool, de Weense Staatsopera en nog veel meer mooie bouwwerken. Je kunt hier ook het Schmetterlinghaus vinden, een vlindertuin en een mooi café. Voor een biertje kun je naar Kleines Café, goed zoeken want je loopt er zo voorbij.

10. Spittelberg, het wijkje achter de musea

In de kerstmaand ontpopt Spittelberg zich tot een wijk vol met kerstkraampjes en glühweinstands. In de wijk zelf zitten ook tal van restaurants en kroegjes. Glacis Beisl is een aanrader, evenals Das Spittelberg en Horváth Weinstüberl. Bij laatsgenoemde kun je terecht voor goede wijnen en kleine hapjes. Rond de kerst kun je hier prima een avond verblijven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: