Český Krumlov: het mooie stadje in het zuiden van Tsjechië

Waardering: 4 uit 5.

Voor de die-hard ‘Wie is de Mol’-fanaten was het wellicht even wennen nadat de show na jaren in Sri Lanka, Colombia, de Dominicaanse Republiek en China opeens neerstreek in het relatief onbekende en de minder exotische Tsjechische Republiek. Maar de kijker zal vast verrast zijn door de schoonheid van dit land en hetgeen het te bieden heeft. De vorige keer schreef ik al over mijn ervaringen in Praag. Nu neem ik jullie mee naar het kleinere, maar zeker even mooie, Český Krumlov.

Het kleinere broertje van Praag?

Zo’n 200 kilometer ten zuiden van Praag vinden we het kleinere broertje van Praag, Český Krumlov. Het plekje ligt dichtbij de grens met Oostenrijk en Duitsland en wordt in het Duits ook wel Krumlau an der Moldau genoemd. Veel mensen zien in het kleine plaatsje veel gelijkenissen met Praag. En dat is niet geheel verrassend. Het plekje ligt net als Praag aan de Moldau, kenmerkt zich door de vele pastelkleurige oude gebouwen en leent zich net als de Tsjechische hoofdstad uitstekend voor een dagje slenteren.

Uitstapje naar de plek van de originele Budweiser

Tijdens de rit van Praag naar Český Krumlov passeer je de iets grotere stad České Budějovice, de hoofdstad van de Zuid-Bohemen. Ook dit plekje is een bezoekje waard. Vanaf het plein in het centrum van de stad heb je een mooi uitzicht over de vele pastelkleurige en typische Tsjechische gebouwen. Daarnaast leent het plekje zich ook uitstekend voor, hoe kan het ook anders, het drinken van een Tsjechisch biertje. Het plekje staat bekend om het Budweiser bier (Budějovický Budvar). In Nederland kom je het biertje gelukkig steeds vaker tegen. Budweiser hoor ik je denken? Dan ken ik ergens van. Dat kan kloppen, maar enige gelijkenis met de grote Amerikaanse brouwerij is ver te zoeken. Zo ver zelfs dat het Amerikaanse Budweiser in veel landen, waaronder in Nederland, enkel de naam Bud mag gebruiken. Een bezoekje aan Restaurant Masné krámy kan niet uitblijven. Verwacht hier op z’n Tsjechisch geen groenten, maar aan vlees, aardappelen en knodel geen gebrek.

Wat te doen in Český Krumlov?

Als je eenmaal op je bestemming aangekomen bent zul je begrijpen waarom ‘Wie is de Mol’ neergestreken is in dit stadje. Elke tegel en elke baksteen lijkt hier met oog voor schoonheid aangelegd te zijn en het stadje ademt een en al historie. het is dan ook niet gek dat het gehele stadje op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

Ja, ook in dit plekje merk je dat toerisme de grootste inkomstenbron is. Maar er zijn zat mooie plekken om te ontdekken. Het mooiste uitzicht heb je vanaf het kleine park Seminární zahrada. Vanaf hier kijk je uit over de Moldau en het Kasteel van Český Krumlov. Ik zal je eerlijk bekennen dat ik het kasteel niet bezocht heb, omdat toendertijd op een terras in de zon zitten een geschiktere activiteit was.  In Český Krumlov kun je zat appartementen en hotels vinden. Pension Kristian is een echte aanrader!

Vanaf het kleine park in de oude binnenstad kijk je uit over het kasteel, de Moldau en de kasteeltoren.

Český Krumlov op een warme zomerdag

In Tsjechië kan het in de zomer aardig warm worden. Dan biedt Ceský Krumlov in ieder geval genoeg verkoeling door een wel erg leuke activiteit: kanovaren (lees: jezelf lekker mee laten stromen met de stroming). In de oude binnenstad kun je bij Malacek Canoe & Rafting terecht voor een leuke kanotrip. Wij kozen voor de trip van zo’n drie uur. Vanuit de binnenstad bracht Malacek ons verder stroomopwaarts buiten de stad, waarna de stroming z’n werk deed. Onderweg zijn we nog twee keer gestopt voor een verfrissend biertje en het schijnt zelfs dat er in de zomermaanden een heuse barboot op het water is (deze hebben wij helaas gemist…). Na een aantal uur drijven en peddelen en een aantal stroomversnellingen verder kom je weer uit in Ceský Krumlov. Erg leuk om het stadje vanaf het water te zien en een echte aanrader!

Ik kan de Zuid-Bohemen van harte aanbevelen en snap waarom ‘Wie is de Mol’ heeft gekozen voor enkele parels van Tsjechië. Het land heeft veel te bieden en ligt ‘relatief dichtbij’. Overweeg een bezoekje zodra het weer kan zou ik zeggen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: