Vakantie op Texel tijdens de coronaperiode

Waardering: 4 uit 5.

Het coronavirus heeft ons land en de rest van de wereld in de ban. Steeds meer landen om ons heen kleuren oranje, waardoor reizen naar het buitenland er voor ons niet meer in zit. Maar niet getreurd, want ons “oranje” thuislandje heeft zat te bieden. Zo schreef ik de vorige keer al over het leuke Leeuwarden. Dit keer gaan we richting een van de Waddeneilanden: Texel.

Texel: alles voor een week vakantie in eigen land

Na de online aankoop van een ticket voor de TESO veerboot rijden we zo door richting de boot. De slagboom gaat open en binnen 5 minuten staan we aan boord van de veerboot die ons richting Texel zal brengen. Zodra je in Den Helder de auto aan boord van de TESO veerboot zet, weet je genoeg: we zijn op vakantie!

Nu naar het buitenland reizen maar beperkt mogelijk is ga je plekken in Nederland steeds meer waarderen. Zo past Texel in dat rijtje met plekken die je nog meer gaat waarderen na een periode zonder vakantie. Het eiland biedt zat voor eenieder die de dagelijkse sleur even wil ontvluchten. Van struinen door de duinen, uitwaaien op het strand, verse vis halen in Oudeschild tot aan het helemaal niks doen in jouw vakantiehuisje.

Rondje Texel op de fiets: enkele plekken die je niet moet overslaan!

Het eiland Texel is zo’n 25 km lang en 11 km breed en kun je prima verkennen op de fiets. Wil je erbij horen? Gebruik dan een elektrische fiets die iedereen op het eiland lijkt te hebben. Voor de sportievelingen is er op Texel ook een leuk pad voor mountainbikes aangelegd.

Je kunt ervoor kiezen om één van de vele fietsroutes die Texel kent te volgen, of je fietst richting de plekken die je graag wilt zien. Echt verdwalen op Texel lukt niet. Texel in een notendop: fiets je aan de westkant van het eiland, dan fiets je door het bos en door de duinen. Fiets je aan de oostkant, dan fiets je over een lange zeedijk en door de polders. Die verschillen maken van een dagje fietsen op het eiland een leuke activiteit.

De volgende plekken kun je prima op de fiets verkennen en zijn het bezoeken zeker waard:

  • Nationaal Park Duinen van Texel: dit nationale park is één van de mooiste Nationale Parken die ons land kent en strekt over vrijwel de gehele westkust van het eiland. In het meest zuidelijke puntje van het eiland kun je een grote zandvlakte vinden die bekend staat als het ruigste stukje van Texel: de Hors. Je kunt hier door de jonge duinen richting het strand lopen en hebt vanaf hier een mooi uitzicht op (het minder mooie) Den Helder. Als we verder noordelijk fietsen dan komen we al snel bij het Dennenbos. Tussen Den Hoorn en De Koog waan je jezelf even in het oosten van ons land. Naast het gewone fietspad is hier ook een mountainbikepad aangelegd. Het voordeel van dit bos is, dat je de wind op het eiland voor even kunt ontvluchten! Als je nog iets verder naar het noorden trekt, dan kom je uit bij het mooiste natuurgebied van Texel: De Slufter. Ik blijf mij bij dit stukje natuur toch altijd verbazen hoe mooi Nederland kan zijn. Vanaf de duin die toegang geeft tot dit natuurgebied heb je een prachtig uitzicht over de Sluftervallei, een uitgestrekte vlakte met daartussen enkele watertjes die in verbinding staan met de zee. Door de Sluftervallei lopen meerdere wandelpaden, waardoor je vanaf de duinen richting de zee kunt lopen.
  • Vuurtoren Texel: op het meest noordelijke plekje van het eiland kun je de knalrode vuurtoren van Texel vinden. Rond de vuurtoren heb je een uitgestrekt stuk strand waarvandaan je een mooi uitzicht hebt over de Noordzee, de Waddenzee, Vlieland en de Vuurtoren Texel. Wil je het nog hogerop zoeken? Voor 5 euro koop je online een kaartje voor de vuurtoren.
  • Texelse Bierbrouwerij en Brouwerij/Stokerij Texel: je hebt Texel niet beleefd als je geen Skuumkoppe (een dunkelweizen) of een TX biertje of borreltje hebt gedronken. Bij beide bierbrouwers kun je bij de winkel een prima vakantievoorraadje inslaan. Daarnaast kun je bij Stokerij Texel een heerlijke Texelse gin (of andere dranken) kopen.
  • Oudeschild: voor een goede bak kibbeling of andere verse vis moet je naar het vissersdorp Oudeschild. Bij De Oude Vismarkt van Texel kun je kibbeling afhalen of haal je vis voor het diner thuis. In de haven heb je een mooi uitzicht over de kotters (schepen) van de Texelse vissers. Vanaf Oudeschild kun je ook enkele vaartochten maken en in het dorp kun je langs Museum Kaap Skil, een (openlucht)museum over het leven op zee en de rol van Texel tijdens de Gouden Eeuw.
  • Den Burg: de ‘hoofdstad’ van Texel waar je voor alles terecht kunt. In het gezellige dorpje kun je de gebruikelijke winkels vinden die je in elk Nederlands dorp tegenkomt, maar ook wat leukere kleinere winkeltjes. Van designkleding tot schapenpantoffels en van Texels bier tot Texelse koffie. De lekkerste Texelse koffie haal je trouwens bij Koffiebrander en Koffiebar Texelse Branding.
  • Ecomare: wie kent het niet? De bekende zeehondenopvang van Texel. In Ecomare leer je alles over de flora en fauna in en rond de Waddenzee. Na binnenkomst begroeten de zeehonden je al snel met hun grote kraalogen.

Naast bovenstaande leuke plekken kun je op Texel heerlijk door de duinen of over het strand wandelen. Daarnaast biedt het winderige eiland ook nog eens het voordeel dat je er gemakkelijk en vaak goed kunt vliegeren. Bij de meeste strandtenten (waaronder de strandtent bij Paal 17) kun je tijdens deze periode een drankje/hapje voor op het strand afhalen. Iets dat perfect van pas komt bij het kijken naar de zonsondergang op het eiland. 

Wil je deze dagen toch nog even ‘weg’ en ben je jouw thuisomgeving nu wel zat? Pak dan de boot richting Texel om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en versteld te staan van de schoonheid van Nederland. Het eiland Texel biedt zat leuks voor een weekend of week weg. In de winter of zomer, er valt altijd zat te zien! Zodra alles weer ‘normaal’ is, hoop ik snel wat leuke restaurants aan deze lijst toe te kunnen voegen. Voor nu volstaat een vers gebakken vis in het vakantiehuisje of een zelf meegenomen biertje op het strand prima!

NB. kijk hier voor de laatste (lokale) geldende corona-maatregelen op het eiland Texel.

Advertenties

Eén opmerking over 'Vakantie op Texel tijdens de coronaperiode'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: