Leeuwarden: op vakantie in het noorden

Waardering: 4 uit 5.

Leeuwarden, Ljouwert in het Fries, is een prima plek om een weekend te verblijven en is (na Rotterdam uiteraard) één van mijn favoriete plekken in Nederland. De kleine binnenstad verken je makkelijk per voet en biedt zat voor eenieder. Van statige herenhuizen tot grachtenpanden en van stadspark tot mooie singels. Besykje Ljouwert gau! Wêr wachtest op?

Hotel Post-Plaza: dé uitvalsbasis tijdens jouw weekend

Zoek je een hotel in Leeuwarden? Dan raad ik Hotel Post-Plaza aan. Het hotel is gevestigd in het oude Postkantoor van de PTT en ademt één en al historie. Maar verwacht hier geen oude meuk, want het hotel is grondig gerenoveerd en kun je beter omschrijven als hip en trendy.

In het hotel word je op z’n Fries welkom gegeten (wolkom!) en overal in het hotel vind je Friese accenten terug. Zo ook in het Grand Cafe waar je plaats kunt nemen in grote loungestoelen en kunt genieten van een kop koffie, warme chocomel of een Friese gin-tonic met gin van Boomsma Distilleerderij. Je kunt hier trouwens ook prima dineren.

Na een avondje slapen kun je weer vol energie de stad gaan verkennen. De wentelteefjes van Fries suikerbrood die tijdens het ontbijt geserveerd worden helpen hier zeker bij! In het hotel kun je fietsen huren zodat je ook gemakkelijk de omgeving rond Leeuwarden kunt verkennen. Toch meer zin in een “lazy sunday”? Dan kun je altijd nog naar de spa van het hotel.

Leeuwarden verkennen

Om Leeuwarden te verkennen heb je enkel een paar goede schoenen nodig (en in sommige gevallen een paraplu). Te voet zie en kom je bij alle leuke plekken. Ook voor een dagje is Leeuwarden prima. Vanaf Leeuwarden Station loop je zo de oude binnenstad in. Het statige stationsgebouw zelf is al een bezoekje waard.

Vanaf het station loop je langs de (niet te missen) Achmeatoren, met z’n 115 meter de hoogste wolkenkrabber van het Noorden. Op de benedenverdieping vind je de plaatselijke VVV. Zodra je de brug over één van de stadsgrachten over gaat trek je de oude binnenstad in. In dit gedeelte van Leeuwarden kun je het Fries Museum vinden. Toen wij het museum bezochten was er expositie over Rembrandt van Gogh en een blijvende expo over het Fries verzet in de Tweede Wereldoorlog. Het museum zelf is, zeker op een regenachtige dag, een bezoekje waard!

Het Fries Museum

De Nieuwestad (wat blijkbaar een straatnaam is) scheidt het wat drukkere zuidelijke deel van de binnenstad met het wat statigere noordelijke gedeelte. Op de Nieuwestad kun je tal van winkels vinden. Van de gebruikelijke winkels die je in elk Nederlands dorp kunt vinden, tot aan leuke unieke designwinkels.

Mijn favoriete winkels in Leeuwarden:

  • Kleine Kerkstraat: ok fair enough – dit is geen winkel, maar een winkelstraatje. In deze straat vind je onder andere een winkel vol designspullen voor in jouw huis (Eric Steenbergen Designwinkel) en een winkel vol met lekkere borrelhappen en andere delicatessen (House of Taste).
  • Boekhandel Van Der Velde: ik ben zelf fan van Donner in Rotterdam en deze boekenzaak ademt dezelfde sfeer. Boeken, boeken en nog eens boeken.
  • Spellekijn Spellen en Puzzels: het walhalla voor de bordspelliefhebber. Ik kon niet kiezen…
  • Museum de Grutterswinkel: een museum en winkel in één! Zodra je hier binnenstapt ga je terug in de tijd. Drink hier een bakkie koffie of koop hier oud-Hollandse snoepjes.

Van al dat winkelen krijg je dorst en wat is er dan lekkerder dan het drinken van een goede borrel. Voor een echt borreltje kun je plaatsnemen in het proeflokaal van het Beerenburger Museum. Naast het bekende Beerenburger kun je hier ook de wat hippere variant Boomsma Gin proberen. En mocht je echt willen weten hoe jenever gemaakt wordt, dan kun je altijd nog een rondje door het museum maken. Toch meer zin in een biertje? Dan kun je altijd nog naar Speciaalbier Cafe De Markies of Cafe de Strohoed.

Breng na de borrel een bezoek aan de Kerktoren Oldehove. Het zijn niet de drankjes die je laten denken dat de toren scheef staat, dat staat hij namelijk echt. Deze toren staat zelfs schever dan de wereldberoemde toren van Pisa! Vanaf de toren loop je door naar de Prinsentuin, een statig parkje dat ooit in opdracht van Prins Willem Fredrik van Nassau is aangelegd. Je vindt hier ook “de mooiste jachthaven van Nederland“. Langs het park en de gehele singel tref je vele sloepjes, zeilboten en jachten. Vanaf de Prinsentuin jachthaven heb je een prima uitvalsbasis om de rest van Friesland per boot te verkennen. Ik raad zelf het huren van een elektrische sloep van Greenjoy aan. Vanaf het opstappunt bij de voormalige gevangenis huur je eenvoudig online een sloepje en kun je in een uur gemakkelijk de stad rond en de binnengrachten bevaren. Heb je meer tijd? Dan kun je zelfs richting Snakkerburen of door de polder naar Dekema State. Om de boottocht nog wat leuker te maken, kun je bij House of Taste een borrelpakket halen.

Van een dag wandelen door de stad krijg je honger. In Hotel Post-Plaza zelf kun je prima eten, maar om de hoek van het hotel zit één van mijn favoriete restaurants: Restaurant Eindeloos. In het restaurant word je verrast met een 4 t/m 6 gangen verrassingsmenu inclusief bijpassende wijnen. De service in het restaurant is echt top en gastheer Ilja laat je er al snel thuisvoelen. Een ander restaurant, dat helaas dicht was toen wij er waren, staat nog steeds op ons lijstje: Restaurant Wannee. In het restaurant staat de “Dutch Cuisine” voorop. Veel lokale producten dus.

Nu we vanwege het virus niet ver weg kunnen moet je het wat dichter bij huis gaan zoeken. Zoek niet te lang, want Leeuwarden biedt zat leuks voor een weekend weg. Van statige herenhuizen verkennen tot sloepvaren, en van bruine kroeg tot restaurants met culinaire hoogstandjes. Gau op fakânsje!

Advertenties

Eén opmerking over 'Leeuwarden: op vakantie in het noorden'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: